ȘtiriSmart

Smart City – Industria care va câștiga din pandemia de coronavirus

Pandemia de coronavirus a creat atât dificultăți în gestionarea situației generate la nivelul comunităților urbane, cât și oportunități de dezvoltare pentru orașele inteligente. La nivel global, noile tehnologii și-au dovedit utilitatea în procesul de monitorizare a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus și în gestionarea eficientă a situației critice la nivelul multor comunități. În acest context, administrațiile locale și centrale s-au orientat către implementarea și investițiile în proiectele de tip Smart City, ce țin de digitalizarea serviciilor publice, telemedicină sau supraveghere video aeriană și termoscanare. Viitorul industriei Smart City la nivel mondial este unul promițător, iar pandemia a reprezentat un imbold și un factor decisiv pentru accelerarea procesului de realizare și implementare a proiectelor Smart City! 

Piața globală de Smart City este estimată că va ajunge la 2 trilioane $ în 2025

Piaţa de Smart City, la nivel mondial, se menține într-o evoluție accelerată, cu o creștere medie anuală estimată la 20%, pâna în 2025, când piaţa este estimată că va ajunge la 2 trilioane de dolari, potrivit mai multor surse, printre care Smart Cities World. În 2025, se estimează că 50% din orașele inteligente din Asia vor fi cele chinezești, în timp ce Europa va avea cele mai mari investiții în proiecte Smart City din lume. India are drept obiectiv să atingă borna primelor 100 de orașe inteligente, în 2022. Potrivit raportului Digital Cities Challenge, accentul, în perioada imediat următoare, va cădea pe infrastructură și Open Data.

 Dezvoltarea infrastructurii digitale

Unul dintre cele mai exemplare modele de aplicare a tehnologiilor Smart City în gestionarea crizei de coronavirus este Coreea de Sud. Statul a demonstrat că tehnologia este un aliat de încredere în situațiile de urgență cu care se poate confrunta o administrație, folosind-o în avantajul său. Prin intermediul Sistemului Smart City de tip Data Hub, Coreea de Sud a realizat o monitorizare și urmărire avansată a contacților persoanelor infectate, folosind date furnizate de camere de supraveghere și senzori. Datorită tehnologiei, Coreea de Sud a fost printre puținele țări care a reușit să țină sub  control numărul îmbolnăvirilor și să reducă rata infectării, fără a recurge la carantinare completă a statului. 

Adaptarea tehnologiei Smart city deja funcționale în anumite orașe a reprezentat o strategie eficientă pentru combaterea infectării cu coronavirus. De pildă, în Dubai, un sistem de supraveghere video bazat pe Inteligența Artificială care citește plăcile de înmatriculare ale autovehiculelor (destinat inițial reducerii accidentelor rutiere și a criminalității) a fost adaptat pentru identificarea cetățenilor care părăsesc domiciliu fără autorizație pe timp de carantină. 

Oportunități de dezvoltare

Nevoia de distanțare socială, importanța dezinfectării și a altor norme de protecție împotriva noului coronavirus în spațiul public stimulează noi investiții și proiecte de Smart City. Astăzi, instrumentele tehnologice caracteristice unui oraș inteligent sunt un „must”, iar nevoia acestora se resimte din ce în ce mai mult. Autoritățile locale și centrale percep acum, mai mult decât niciodată, cât de importante sunt tehnologia, digitalizarea și toate inițiativele inteligente de dezvoltare a unui oraș, întrucât acestea pot reprezenta „salvarea” unui oraș în situații de criză și îi pot spori nivelul de reziliență. Dezvoltarea soluțiilor de Smart City, precum drone care dezinfectează prin pulverizare sau câinele robot bazat pe Inteligența Artificială din Singapore care reamintește oamenilor să păstreze distanța socială, arată interesul pentru investiții și proiecte în industria de Smart City. 

Printre cele mai populare întrebuințări ale tehnologiei la nivel global în lupta împotriva noului coronavirus se numără: 

  • Drone pentru comunicarea și executarea regulilor de distanțare socială și pentru livrarea de echipamente medicale;
  • Noi tipuri de supraveghere – detectarea temperaturii de la distanță folosind Inteligența Artificială
  • Transport autonom – livrare autonomă a bunurilor;
  • Digital Twins – vizibilitate în timp real a resurselor, instrumentelor și serviciilor;
  • Panouri de date în timp real (precum în Boston) – schimbul de date, inclusiv folosirea unor platforme de date de tip crowdsourcing pentru urmărirea locației. 

La nivel național

Potrivit raportului Vegacomp Consulting, în martie 2020, în România existau 594 de proiecte tip Smart City, în 87 de orașe, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului 2019, când au fost identificate 331 de proiecte tip Smart City, în 45 de orașe. Potrivit aceluiași document, valoarea industriei de Smart City la nivel național este estimată la 120 milioane de euro, o creștere substanțială față de anul 2018, când estimările o plasau la doar 30 de milioane de euro.  

Pandemia de COVID-19 a generat 4 priorități majore de dezvoltare în România:

  1. Digitalizarea instituțiilor publice, în special – schimbul de informaţii online cu cetăţenii, pentru rezolvarea a cât mai multe probleme: Smart Governance
  2. Sănătatea – soluţii de telemedicină: Smart Living
  3. Securitatea – monitorizare, păstrarea distanţei sociale: Smart Living
  4. Educaţia – tranziția spre educație digitală: Smart Citizen

STUDIU

Economia digitală ar putea reprezenta, în 2030, cel puţin 20% din PIB-ul României, cu un plus de aproximativ 50 de miliarde de euro. România are şansa de a-şi creşte competitivitatea economică într-un termen relativ scurt, dacă se va focusa pe accelerarea digitalizării şi convergenţa spre o economie bazată pe tehnologie. Economia digitală ar putea reprezenta, în 2030, cel puţin 20% din PIB, cu un plus de aproximativ 50 de miliarde de euro la Produsul Intern Brut. Datele apar într-un studiu lansat de experţii de la Factory 4.0 şi Frames.

Un viitor promițător 

Pandemia de COVID-19 a demonstrat în mod vizibil că industria și proiectele Smart City sunt soluția pentru orașe reziliente, pregătite să facă față situațiilor de criză și să preîntâmpine anumite provocări neprevăzute. Tehnologiile Smart City sunt aliatul de încredere al comunităților urbane și o prioritate de investiții pentru cele mai inteligente orașe! 

De interes